CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

divendres, 7 d’octubre del 2016

MATARÓ 25/09/16

CURS D'OPISTOBRANQUIS AMB EL GROC

La darrera cita en la nostra agenda d'activitats programades, ens va dur a trobar-nos al centre d'immersió MED DIVE MATARÓ (Mediterranean Dive Mataró), que molt amablement ens va cedir la seva aula, per realitzar un curs teòric-pràctic, que vam organitzar conjuntament amb els experts del GROC - Grup de recerca d'Opistobranquis de Catalunyadestinat a tots aquells submarinistes interessats a conèixer més sobre el món dels opistobranquis.


MED DIVE MATARÓ, és un excel·lent centre d'immersió, que compta amb unes completes i còmodes instal·lacions situades molt a prop del port de Mataró, que a més compta amb dues molt bones embarcacions i que juntament amb el seu fantàstic equip de professionals, ens asseguren el millor servei i qualitat.


El curs va constar d'una sessió teòrica inicial, on es va donar informació bàsica sobre la biologia, ecologia i classificació dels opistobranquis, seguidament de dues immersions en vaixell per ensenyar a buscar i identificar els opistobranquis més comuns en el seu hàbitat.


Els punts d'immersió escollits van ser El Turó Negre i La Trencada, que són dues barres rocoses que es troben a una fondària moderada, que ens permetria estar força estona a la recerca d'opistobranquis. (Aquestes barres no van més enllà dels -20m, transcorrent la majoria del nostre temps de fons entre els -13m. i -17m).


Encara que les condicions per a practicar el busseig eren bones, un cop al fons vam trobar-nos amb una visibilitat horitzontal força reduïda, que de vegades no anava més enllà dels 5m. Malgrat tot, gràcies als experts del GROC i a la recerca exhaustiva que vam realitzar, vam poder observar un total de 14 espècies diferents: Boselia mimètica, Petalifera petalifer, Elysia viridis, Flabellina pedata, Flabellina affinis, Cratena peregrina, Felimare tricolor, Felimare villafranca, Caloria elegans, Diaphorodoris papillata, Thuridilla hopei, Felimida krohni, Favorinus branchialis i Facelina rubrovittata. I algunes d'elles realment minúscules!!


Entre immersions, VILASUB va obsequiar a tots els participants amb un bon dinar per poder recuperar forces, que va transcórrer amb un ambient ben distès, tot comentant anècdotes vàries sobre immersions i opistobranquis.


Després de la segona capbussada, vam posar en comú totes les espècies observades i vam poder compartir algunes de les fotografies presses durant les dues immersions.


Una altra gran jornada on a més de capbussar-nos i gaudir del busseig, vam poder aprendre molt sobre aquestes petites meravelles de la natura que són els Opistobranquis; que va ser possible gràcies al GROC - Grup de recerca d'Opistobranquis de Catalunya i als experts que van impartir el curs i ens van acompanyar en les dues immersions, el Joan Fernandez i el Robert Fernandez; així com a MED DIVE MATARÓ i al seu propietari Fran Aguilar, que ens va proporcionar tota la logística necessària per què aquesta jornada fos tot un èxit. A tots ells volem fer-los arribar el nostre més sincer agraïment.

Salut i bombolles!!

Text: Pau Asensio.
Fotografies: Ferran Asensio, Artur de la Cruz i Pau Asensio.