CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

dimarts, 21 de juny del 2016

PALAMÓS 12/06/16

La darrera jornada de busseig d'aquesta primavera, ens va dur fins a Palamós, des d'on ens desplaçaríem, una vegada més, a explorar els espectaculars fons marins de les muntanyes submergides dels Ullastres i de les Illes Formigues.
Novament vam comptar amb la imprescindible logística d'ANEMONE DIVING CENTER PALAMÓScentre d'immersió que enguany col·labora amb nosaltres fent-nos de base d'operacions en aquesta zona. 

L'ANEMONE DIVING CENTER PALAMÓS és un modern centre d'immersió, amb unes completes i còmodes instal·lacions, que compta amb un compressor d'aire propi, amb l'avantatge de poder carregar aire enriquit en O2 (Nitrox) a demanda de l'usuari. I que completa el seu equipament amb una magnífica embarcació, ràpida i amplia, que facilita una còmoda navegació fins a un gran nombre de punts d'immersió de la Costa Brava.


Com va sent habitual en les nostres jornades d'immersió durant aquesta primavera, el dia era gris i semblava que amenaçava pluja. La manca de llum solar directe feia que la superfície de la mar, arrissada, adquirís una tonalitat metàl·lica, que recordava la lluentor del mercuri líquid.

Malgrat aquestes condicions, que ens feien pensar més en la proximitat de l'hivern que de l'estiu, la navegació fins als Ullastres va ser ràpida i còmoda, distesa pel bon ambient del grup de capbussadors i distreta pels albiraments d'aletes del peixos lluna, que vam poder observar sorgint sobre la superfície, en diversos indrets del nostre recorregut.

ULLASTRE II

De les tres muntanyes submarines que s'alcen 1Km. mar endins, davant la bonica població costanera de Llafranc, en aquesta ocasió, ens vam dirigir cap a la que es troba en mig, coneguda com a Ullastre II.

El cim de l'Ullastre II, el trobem a -8m. de fondària sota la superfície i la seva base descansa sobre un fons de sorra i roca a uns -35m. de fondària. El paisatge submarí és molt variat, ple de vida i de color. 


Vam descendir pel vessant que encara l'Ullastre III, on les parets de roca són més escarpades i es guanya fondària ràpidament. Ben aviat les verticals parets es tornen en una explosió de colors envoltada per una gran quantitat de vida.

Centenars de gorgònies vermelles i grogues pinten els penya-segats fins a la seva base, on la muntanya s'ajunta amb altres formacions rocoses que acaben formant estrets congostos atapeïts de boscos de gorgònies.

Savalia savaglia o fals corall negre, una espècie amenaçada. 
En algun indret determinat del nostre descens, vam poder observar entre les gorgònies una espècie de corall en perill d'extinció conegut com a fals corall negre (Savalia savaglia), molt rara de veure.


També vam tenir la sort de poder observar la reproducció de les acolorides gorgònies vermelles i grogues (Paramuricea clavata), que en aquells moments alliberaven al suau corrent, "cadenes de milers d'ous un vistós color lila".

Els opistobranquis de l'espècie Felimare picta, són abundants en aquesta zona. Foto: Sisco Serran.
Morenes, llagostes, nudibranquis, enormes bancs de castanyoletes i forcadelles, ràpids espets, diferents tipus d'estrelles de mar, esponges de diferents classes, color i mides i centenars de gorgònies, ens van acompanyar durant gairebé 1h. d'immersió, en la que vam arribar a una fondària màxima de -30m. a on la temperatura de l'aigua era de 16ºC i en la que malgrat la manca de llum natural, vam poder gaudir d'una visibilitat d'entre 10 i 15m.

ILLES FORMIGUES

Després d'haver tornat a port Marina de Palamós, on vam canviar les nostres ampolles d'aire comprimit "tradicional" per Nitrox, una barreja d'aire enriquit amb un 32% d'oxigen, que ens permetria aprofitar millor la segona immersió i estar més temps al fons sense haver de fer llargues descompressions, tenint en compte que la primera immersió del dia havia estat prou fonda per carregar considerablement el nostre organisme de nitrogen; i després de més d'una hora d'interval de superfície, que vam aprofitar per hidratar-nos i recuperar forces amb un petit refrigeri, vam posar rumb a les Illes Formigues, per realitzar la nostra segona immersió de la jornada.


Els núvols del cel havien començat a obrir-se i deixar clarianes i el mar semblava més encalmat que a primera hora, tot feia suposar que també gaudiríem d'una gran segona capbussada. En arribar al punt d'immersió, vam poder comprovar que la visibilitat en aquest punt seria igual o millor que en la primera immersió, des del vaixell s'intuïa el dibuix de les primeres formacions rocoses situades entre -8 i -10m. de fondària. 

Vista a les Illes Formigues des de la boia d'amarrada.
I així va resultar, la visibilitat en horitzontal sota de la superfície arribava a uns 15m. i amb la llum solar que ara arribava, el mar adquiria ja l'agradable tonalitat blavosa de l'estació estival.


Les Illes Formigues ens fan gaudir d'uns bellíssims i variats paisatges submarins, sense haver de descendir més enllà dels -20m de fondària.


En aquest indret també ens trobem amb parets recobertes d'acolorides gorgònies, on també són abundants les esponges. 


Observant en els caus i forats que formen les roques, és freqüent trobar-se llagostes, morenes, etc. i fins i tot alguna "branqueta" de corall vermell.


En aquest fons marins vam poder gaudir d'una gran varietat de vida, des de la més petita a la més gran.


Retornem a port després de més d'una hora d'immersió, amb la satisfacció d'haver gaudit molt en una magnífica jornada d'immersions, que volem agrair a ANEMONE DIVING CENTER PALAMÓS, especialment al Jaume i al Xavier, per la seva fantàstica atenció, cuidada fins a l'últim detall i pel seu excel·lent tracte. Moltíssimes gràcies i fins ben aviat amics!!

Salut i bombolles!!

Text: Pau Asensio.
Fotografies: Sisco Serran, Ferran Asensio, Joan Carles Gómez i Pau Asensio.