CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

dilluns, 7 de desembre del 2015

CADAQUÉS 29/11/15

El darrer diumenge de novembre ens vam desplaçar fins a la preciosa població costanera de Cadaqués, per anar a submergir-nos a les aigües del Cap de Creus, allí on el Pirineu s'enfonsa dins el mar. 
Com que el lloc s'ho val i gràcies a la bonança meteorològica establerta des de feia dies al nostre petit país, vam programar per aquesta jornada, dues immersions consecutives conjuntament amb els companys del grup Món Submarí, a la bonica i fantàstica Cala d'Es Caials.

ES CAIALS

La Cala d'Es Caials es troba ben a la vora de Cadaqués i és un indret ideal per a fer immersió des de la mateixa platja. És un punt d'immersió molt apreciat pels submarinistes, a causa de la seva accessibilitat i a la riquesa dels seus fons plens de vida. Amb el valor afegit, que també es poden visitar les restes del derelicte del Llanishen que descansen a una fondària molt assequible pels submarinistes recreatius (entre -10 i -15m. aprox.). A més de què està a l'esguard de la tramuntana que sovint bufa al Cap de Creus, gràcies a què queda protegida d'aquesta, per la Punta d'Es Caials a la dreta de la cala i per la Punta de s'Oliguera a l'esquerra de la mateixa.


Vàrem iniciar la nostra immersió des de la caleta que es forma a l'esquerra de la platja. Les condicions per a fer immersió eren bones, la mar estava completament en calma i malgrat que hi havia una mica de corrent, la visibilitat que era variable, ens permetia veure fins a uns 10 - 15m de distància, segons l'indret i la fondària.

Per estalviar provisió d'aire vam avançar uns quants metres per superfície, ja que per aquesta primera capbussada vam programar una immersió profunda amb un llarg recorregut, fins a arribar a unes formacions rocoses que acullen la vida del coral·ligen als -35m de fondària. Per aquest motiu i per poder gaudir de més temps de fons amb total seguretat, alguns membres del grup van traginar unes petites botelles d'aire "auxiliars", que ens permetrien tornar a la superfície amb total garantia, després de complir els temps de descompressió als que ens veuríem exposats. 


Vam iniciar la nostra immersió a molt poca fondària, uns -5m., deixant a mà dreta els illots que sobresurten a la superfície cap al mig de la cala. Vam anar avançant a poca fondària per estalviar reserves d'aire, seguint la paret que teníem a mà esquerra fins a un punt on vam poder albirar algunes restes del Llanishen a mà dreta, a uns -12m.; en aquest punt ens vam endinsar en un canó submarí ple de vida que ens duria fins als -27m de fondària aproximadament. Durant aquest recorregut vam poder observar diversos pops de mida considerable, grans morenes, diferents tipus d'opistobranquis i variats bancs de peixos.


Un cop en aquest indret i en comprovar que els nostres consums eren els adequats i que la visibilitat era prou bona per no perdre les referències del fons per emprendre la tornada, vam seguir endavant amb rumb sud-est, com en un principi havíem previst, fins a unes formacions rocoses que trobem a -35m. de fondària, que acullen tota la vida del coral·ligen sense gorgònies vermelles, on vam poder contemplar vàries llagostes, grans rascasses, corall vermell, etc.

 

En aquesta fondària els consums d'aire augmenten i anàvem acumulant minuts de descompressió, així que dintre dels límits de seguretat recomanats, vam reemprendre el camí de tornada cap a la platja passant per sobre d'algunes restes del derelicte del Llanishen, que en estar a pocs metres de fondària ens van permetre poder entretenir-nos i allargar la nostra immersió, mentre anàvem alliberant el nostre organisme del nitrogen acumulat durant el temps de fons.

EL LLANISHEN

Després de passar més d'una hora en superfície, descansant i recuperant forces, ens vam disposar a tornar a capbussar-nos, per anar a fer l'altra immersió que hi ha a la cala d'Es Caials, que de ben segur és de les més famoses de les que podem fer al Cap de Creus.

En aquesta immersió vam anar a visitar les restes del derelicte del Llanishen, el que va ser un vaixell mercant anglès, torpedinat durant la 1ª Guerra Mundial que va anar a embarrancar en aquest punt del nostre litoral i que després de diversos intents de reflotament, va trobar la seva fi en aquestes aigües.

Vam iniciar el nostre descens de la mateixa manera que vam començar la primera immersió, però en aquesta ocasió en albirar les primeres restes del Llanishen, vam anar derivant cap a la nostra dreta i en arribar als -14m de fondària aproximadament, vam trobar-nos amb la gran estructura de ferralla de l'antic vaixell. 


Aquí el paisatge, que de vegades es torna fantasmagòric, és impressionant. Les restes de l'estructura del que va ser un vaixell molt gran, s'extenen al llarg de molts metres. Núvols de diferents peixos revolotegen per sobre la gran massa de ferralla que els hi fa d'esguard.

Moltes gorgònies blanques, emergeixen d'entre les restes del mateix naufragi i de les parets pròximes. Tota classe de vida submarina ha trobat refugi en aquest escull artificial.



Si afinem bé la vista, en aquest indret és relativament fàcil trobar una gran quantitat i varietat d'opistobranquis, des de les espècies més petites fins a les més grans.



Vam gaudir de gairebé 80 minuts d'espectacle submarí en una bonica i tranquil·la immersió en què la fondària màxima que vam assolir va ser d'uns -15m. amb una temperatura mínima de l'aigua de 15ºC.

Un lloc per a tenir molt en compte i al que de ben segur que tornarem!!



Agrair l'organització i la logística d'aquesta magnífica jornada al Ferran Asensio del grup Món Submarí, així com a tots els companys que es van aplegar en aquesta nova cita.

Salut i bombolles!!