CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

dijous, 24 de setembre del 2015

PALAMÓS 20/09/15

La nostra darrera cita programada a l'agenda d'activitats ens va portar a capbussar-nos a les aigües costaneres de Palamós. Per aquesta ocasió vam triar, com és tradició a VILASUB, el centre d'immersió H2O Diving Center enclavat al Port Esportiu Marina de Palamós. Un centre amb molta tradició que compta amb unes bones instal·lacions i un ampli i còmode vaixell, dirigit per un excel·lent equip de professionals que són garantia d'èxit de qualsevol jornada de busseig.

ILLES FORMIGUES

La 1a immersió programada per aquesta ocasió era a les Illes Formigues, a les que arribaríem després d'un curt trajecte de navegació, ja que estan situades entre Palamós i Calella de Palafrugell.

Panoràmica de les Illes Formigues. Foto arxiu Pau Asensio.
Les illes Formigues són un petit conjunt d'illots granítics, que en estar a una distància considerable de la costa cap a mar obert estant exposades a certs corrents marins i en estar lluny de l'afluència de qualsevol riu, sovint ens ofereixen aigües netes i transparents.

En aquesta ocasió vam tenir un viatge d'anada una mica mogut, malgrat la còmoda i gran embarcació d'H2O Diving Center, doncs en aixecar-se el dia vam trobar una mar força arrissada.


En arribar al lloc de fondeig, a llevant de les Illes Formigues, vam comprovar que malgrat les onades que hi havia, tindríem unes bones condicions en immersió, doncs des de la superfície podíem albirar el fons marí i no hi havia cap fort corrent present.


I així va ser la visibilitat vertical era impressionant, d'aquelles que et donen ben bé la sensació d'estar volant, sensació que encara es veia més accentuada amb l'abrupte paisatge submarí format per grans blocs de roca, barrancs, pics i diferents plataformes.


És impressionant la quantitat de vida que alberguen aquestes petites illes, núvols de castanyoles i xucles ens envoltaven constantment, grans bancs de salpes i sargs recorren l'abrupte fons marí i mirant a munt dins el blau un gran banc d'espets sobrevola els pics més alts a la recerca d'una bona caça.


I en anar guanyant fondària les parets dels illots formen passadissos i diferents cavitats i forats que creen un meravellós ambient coral·ligen, folrat de gorgònies vermelles i grogues, anemones incrustants grogues, corall  vermell, que omplen d'un esclat de color el fons del mar.


Com ens va passar en l'anterior jornada de busseig, en tornar a la superfície després d'uns 65 minuts d'immersió en què vam assolir una fondària màxima de -27 m. a una temperatura de 20ºC, la mar estava molt més encalmada i ens va permetre una plàcida navegació de tornada a port.

LA LLOSA DE PALAMÓS

Després de fer més d'una hora d'interval de superfície i amb les nostres reserves d'aire altra vegada plenes, vam posar rumb a la Llosa de Palamós a la que s'arriba en breus minuts de navegació, perquè es troba a menys d'un kilòmetre de distància del port de Palamós.

La Llosa de Palamós, és una gran formació rocosa que s'alça des d'un llit de sorra a -40m. de fondària en la seva part més fonda fins a -4m. de la superfície, estant aquí senyalitzada per a la seguretat de les embarcacions, amb una gran balisa lluminosa.

Vam fondejar a prop d'aquesta balisa, per la banda de mar obert. Les condicions del mar havien millorat molt i ja no hi havia onades que belluguessin fortament l'embarcació. Des de la coberta del Mansaba, l'embarcació que ens transportava, podíem contemplar nítidament la part més alta de la Llosa.


Ja en immersió la visibilitat era de més de 15m. en horitzontal i ens permetia veure perfectament l'itinerari a seguir pel canó de roca i fons de sorra que anava apareixent sota nostre. 


La massa rocosa de La Llosa de Palamós forma grans canals entre la roca que estan plens de forats i esquerdes que acullen una gran varietat de vida. Vam poder albirar diferents tipus d'opistobranquis, rascasses, bancs de sargs, grans quantitats de castanyoletes, júlies i fadrins revolotejant per sobre de les roques recobertes de variats tipus d'algues, etc.


Com a curiositat, destacar les llargues maromes abandonades procedents d'embarcacions i algunes nanses de pescadors que reposen en aquests fons marins de la Llosa i que ja comencen a ser part integrant del seu paisatge.

Un altre gran lloc per fer immersió del que vam poder gaudir durant 60 minuts, en què la fondària màxima a la que vam descendir va ser de -30 metres on la temperatura de l'aigua era de 20ºC. 


Des de VILASUB volem fer arribar el nostre agraïment a tot l'equip humà del centre d'immersió H2O Diving Center de Palamós, per fer possible aquesta esplèndida jornada de busseig.

Salut i bombolles!!