CLUB D'ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES

Barra menu

INICI QUI SOM MARXANDATGE ACCÉS SOCIS

AVANTATGES SOCI ESTATUTS DEL CLUB AVÍS LEGAL POLÍTICA PRIVACITAT POLÍTICA GALETES

CENTRES COL·LABORADORS

CENTRES COL·LABORADORS
- CENTRES AMB AVANTATGES SOCI VILASUB -

dijous, 11 de juliol del 2013

ARA ÉS EL MOMENT...

...de poder contemplar els grans bancs d'espets Sphyraena sphyraena que a poc a poc es van deixant veure al nostre litoral a mesura que la temperatura de l'aigua va augmentant.

Tenen el cos allargat, lleugerament comprimit i escatós. Presenten un morro llarg i punxegut amb la boca gran i una mandíbula inferior prominent. Generalment són de color gris blavós amb el ventre platejat i bandes fosques al dors, encara que  també poden presentar tons verdosos i bruns per la part superior.  

Viuen al litoral, generalment els podem trobar entre els 5 i 100 de fondària. Els joves formen bancs força nombrosos mentre que els adults tendeixen a viure en solitari. Els bancs d'espets els acostumem a trobar sobre formacions rocoses submergides i derelictes.
Imatge cedida per Pau Asensio
Sovint podem observar-los caçant molta varietat de peixos des de sardines, agulles, castanyoles fins a pops i gambetes.

Els espets es reprodueixen al Mediterrani entre els mesos de juny i setembre quan les aigües comencen a escalfar-se. Ho fan a poca fondària on s'agrupen per fecundar els ous expulsats per les femelles que així seran transportats pels corrents marítims. És d'aquesta manera que aquesta espècie es distribueix per les nostres aigües fàcilment. 

Aquests peixos són típics d'aigües tropicals com les del Mar Roig, de fet van accedir als nostres litorals des d'allí per la construcció del canal de Suez. 

Per completar aquesta informació podeu consultar la magnífica guia d'espècies elaborada pel Club d'Immersió de Biologia, de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Salut i bombolles!!